Tuesday, September 27, 2011

PROGRAM 3R DI ASSALAM BERI KESAN PADA REMAJA YANG MENDALAM


Program Remaja Raikan Ramadhan atau sinonim dengan 3R sekali lagi menemui remaja-remaja Hulu Selangor di Masjid As-Salam Bukit Sentosa. Ini merupakan siri kedua di Hulu Selangor bagi Ramadhan 2011 selepas siri pertama yang telah diadakan di Surau Al-Kauthar, Telipot Bukit Sentosa. 3R juga dijalankan seretak di seluruh Malaysia hari ini dan ia merupakan salah satu program tahunan IKRAM Teens sebagai insiatif pembangunan sakhsiah dengan mengangkat Ramadhan sebagai tema. Tema pada tahun ini ialah " Ramadhan.. Menyegarkan...". Seramai 84 remaja telah mengambil bahagian kali ini.

Program 3R di Masjid Bukit Sentosa kali ini telah dirasmikan oleh Tuan Nazir Masjid iaitu En. Abu Bakar Yang. Beliau mencoretkan kisah Panglima Usamah bin Zaid dan Sultan Al-Fatih yang merupakan dua tokoh yang mempunyai syakhsiah yang cemerlang dan menjadi pemimpin di ketika usia remaja.Program yang bermula dari pukul 8 pagi dan berakhir dengan berbuka puasa di Masjid ini telah diisi dengan slot aktiviti seperti "Salam perkenalan, Salam ukhuwwah" yang dikendalikan oleh Cikgu Norzira, "Uniknya Ramadhan" yang dikendalikan oleh En. Bukhari dan tidak ketinggalan "Explorace Explorasi Ramadhan" , Bimbingan Solat Dhuha oleh Adik Amin dan Tadarrus Berkumpulan . Remaja juga telah dibahagikan mengikut kumpulan dan dibimbing oleh Fasiliator yang telah dilantik.
Program telah ditutup oleh YDP IKRAM Hulu Selangor, Dr Hj. Muhammad Azhar Zailaini dengan ucapan penghargaan ke atas remaja yang turut serta kali ini dan menyampaikan sijil penyertaan kepada mereka dan juga penyampaian hadiah kepada peserta dan kumpulan terbaik di sepanjang program diadakan . InsyaAllah program 3R yang telah dilalui oleh para remaja ini menjadi pencetus dan motivasi kepada mereka untuk meneruskan usaha membina sakhsiah yang baik pada diri mereka.

No comments:

Post a Comment