Friday, April 15, 2011

PEMUDA & REMAJA MUSLIM


~Tanggungjawab Sebagai Remaja Muslim~

Insya Allah peneraju masa depan Islam pada masa akan datang
Berbicara tentang TANGGUNGJAWAB adalah penting bagi setiap individu kerana dengan mengenal TANGGUNGJAWAB dapat mematangkan diri kita.


Tanggungjawab juga adalah AMANAH.

Sebagai satu contoh: cuba kita mengangkat tangan kita ke atas selama berapa minit mungkin...
kita pasti berasa amat letih walaupun kita hanya mengangkat tangan tanpa apa-apa beban
Begitulah juga seperti Amanah(Tanggungjawab)... kita tidak dapat melihatnya namun adalah amat berat untuk memikulnya.

~Sedangkan telah diceritakan bahawa gunung sekalipun yang gah kita melihatnya tidak sanggup bagi nya untuk memikul amanah.
~Oleh yang demikian, kita sebagai khalifah di muka bumi Allah ini perlu sedar bahawa kita memikul tanggungjawab yang besar di dunia yang fana ini.

Kita adalah khalifah di bumi Allah ini
Tanggungjawab Sebagai Remaja Muslim


  • Masa remaja bukan untuk berseronok semata-mata, tetapi mesti diisi dengan ilmu pengetahuan dan penghayatan tentang agama kita, agama Islam
  • Tidak mudah terpedaya dengan unsur negatif
  • Jangan menghabiskan masa berkhayal dengan perasaan cinta dan mencari pasangan
  • Sentiasalah menghormati ibu bapa
~Pertama, kita perlu sedar bahawa kita hanya sementara di dunia. Oleh itu, kita perlulah mencari seberapa banyak ilmu sebagai bekal untuk hari tua kelak(insyaAllah kalau panjang umur sampailah usia tua). Seterusnya, ilmu yang diperolehi perlulah diaplikasikan dalam kehidupan seharian dan dikongsi supaya ilmu yang ada tidak dipersiakan~Seperti yang dapat kita lihat sekarang, banyak perkara yang berlaku sekarang sentiasa mengandungi unsur negatif. Tidak perlu diberikan contoh kerana kita sendiri tahu mengenai perkara ini. Kita sendiri pun tidak tahu yang kita sendiri mungkin terpengaruh dengan unsur negatif~CINTA? Apakah cinta? Kita sering tertanya-tanya apakah makna cinta ini sebenarnya. Namun yang dapat menyelesaikan persoalan ini adalah diri kita sendiri. Tidak perlu mencari orang lain untuk menerangkannya kerana kita sendiri merasainya. Paling penting adalah CINTA pada ALLAH dan RASULULLAH. Sesungguhnya itu lah cinta yang hakiki.


~Ibu dan Ayah adalah insan terpenting dalam kehidupan kita. Sesungguhnya kita perlu ingat yang Redha Allah terletak pada Redha Ibu dan Ayah kita. Doakanlah kebahagian mereka. Pengorbanan mereka takkan mampu kita balas walaupun dengan apa sekalipun. Janganlah sekipun kita menderhakai mereka dan membuat perkara yang memburukkan nama mereka. Ya Allah, kasihilah ibu dan ayah ku seperti mana mereka mengasihi semenjak aq kecil.

No comments:

Post a Comment