Thursday, August 26, 2010

DARI CETUSAN MINDA PEMUDA

Ramadhan sering dikaitkan dengan puasa yg meletihkan. Lalu, timbullah mereka2 yg menjadikannya sebagai alasan untuk sesuatu kepetingan peribadi.. Oleh sebab itu, muncullah pelbagai pihak yg menyangkal dan dengan yakin dan tegas mengatakan, "Ramadhan lah bulan kita sepatutnya kuat! Takde alasan untuk kita lemah.. Nabi pun dulu perang Badar pada bulan Ramadhan..." dan seterusnya cakap2 mereka yg berapi2.. Namun, cakap2 itu sama sekali tidak membantu jika mereka tidak memberitahu bagaimana mahu kuat pada bulan Ramadhan.. Bagaimana? Puasa boleh kuat?

Saya bukan mahu menceritakan bagaimana mahu kuat lagi.. Tapi saya ingin "bercerita"..

Terdapatlah seorang pemuda ini.. Dengan izin Allah, 30 juz Al-QUr'an berjaya dihafalnya.. Ingat atau tidak, wallahua'alam.. Seperti kebanyakkan golongan sepertinya, bulan Ramadhan merupakan bulan yg mana mereka dapat menguji sejauh mana kelancaran dan manfaat mereka menghafal Qur'an.. Pemuda ini sedikit bertuah.. Telah diberi peluang berdiri menjadi imam Tarawih sejak berumur 14 tahun, usia yg sangat muda. Dan sebelum2 ini, dia langsung tiada masalah dalam menunjukkan prestasi dan kebolehannya.. Namun, tahun ini berlainan.. Minggu pertama seperti biasa, namun masuk minggu kedua, perasaan mengantuk menyerang dengan hebatnya menyebabkan prestasinya sedikit terganggu.. Dicubanya juga untuk melawan perasaan ngantuk itu, namun tiada boleh.. Mengapa? Tahun2 sebelum ini dia boleh saja seperti biasa, tapi tahun ini apa slack nya?

Cerita pertama akan bersambung.. Kita lihat kisah ke2..

Seperti tulisan sebelumnya, puasa dikatakan memberikan masalah kepada pemain bola sepak.. Mana taknya, 90 minit bermain di tengah padang bukanlah suatu yg senang dilakukan, hatta jika tidak berpuasa sekalipun.Namun begitu, 3 orang pemain kelab terkenal Sepanyol Real Madrid, iaitu Karim Benzema, Lassana Diarra, dan Mahmadou Diarra telah disahkan oleh doktor kelab masing2 bahawa mereka akan berpuasa pada bulan Ramadhan, sekalipun disuruh bermain full-time oleh jurulatih, Manuel Pellegrini. Maka, pada 7 Ramadhan, melangkahlah Lassana Diarra dan Karim Benzema selaku kesebelasan utama Real Madrid berlawan dgn Deportivo La Coruna.. Hasilnya........setelah 60 minit bermain dan keadaan seri 2-2, Lassana Diarra muncul dgn gol yg semua org patut meihatnya, extremely beautiful goal..

Akhirnya, dia menjadi hero setelah tamat permainan, Real Madrid 3-2 Deportivo..

Lain2 pemain Islam yg menjaringkan gol minggu ini:
-Nicholas Anelka, Chelsea (vs Burnley)

-Seydou Keita, Barcelona (vs Sporting Gijon)

Itu cerita ke2...Jadi apa faedahnya cerita ini?

Pemuda tadi yg hanya dilanda sedikit ujian utk menguji ketahanan di bulan Ramadhan yg mana ujian itu telah berjaya dihadapinya pada tahun2 sebelum ini, berbanding pemain2 bola muslim yg berjaya mencatatkan rekod cemerlang walaupun pada bulan Ramdhan.. Apa sebabnya?

Setelah dikorek2, sebab sang pemuda mengantuk hanyalah kerana pada tahun ini, dia akan menghadapi satu peperiksaan yg tidaklah besar mana, namun menyebabkan emosinya tertekan dan otaknya bekerja keras pada siang hari ketika pembelajaran yg akhirnya mengakibatkan mengantuk yg amat sangat ketika usaha mengumpul saham utk akhirat pd waktu malam.. Kisah ke2 pula menunjukkan pemain2 Islam yg hidup di tengah2 perhatian masyarakat dunia yg mahu menunjukkan kepada dunia bahawa berpuasa pada bulan Ramadhan langsung tidak memberi kesan kepada prestasi permainan mereka.. Akhirnya, mereka menyerlah jauh dari yg biasa.

No comments:

Post a Comment