Monday, May 31, 2010

PEMUDA BERIMAN PENUH CABARAN

Perihal kehidupan bagi pemuda yang mengaku dirinya beriman, akan terpancar jernihnya cahaya bagi suluhan untuk menuju syahid impian, kerana matlamat mencari redha Tuhan, bukan mudah untuk diketemukan. Ayah dan bonda dijadikan teladan, pengajaran ditelan tanpa rasa manis atau kepahitan, kata-kata mereka, biar susah hidup sekarang , agar mendapat kesenangan yang berkekalan.

Sedarlah insan, walau dimana sekalipun kita, jihad bukanlah suatu yang bermain dengan kesenangan, kerana disana ianya penuh dengan pancaroba dan kehinaan. Pastikan jelas dalam diri, kebaikan haruslah mengatasi setiap perkara yang dibawa pergi, kerana qudwah dari insan yang dipilih Tuhan bukanlah mengajar untuk menyakiti, tetapi mengajar agar manusia tunduk memuji Ilahi, agar dibina kasih sayang yang berpanjangan, agar semua umat merasai kemanisan kehidupan dengan iman disisi.

Bawalah cahaya Islam ini agar bersinar kembali kemurnian akhlak yang dibawa Nabi Muhammad Sollallahu ‘alaihi Wasalllam. Usah merasa jemu bertempiaran dengan ilmu agar peringatan sentiasa segar disetiap sudut perjalanan. Tiada dapat dinilai jihad orang-orang terdahulu bagi memelihara umat hari ini untuk mengenal Tuhan. Pada kediaman kita hari ini tidak lagi diseru untuk berkorban dengan darah dan anggota tubuh badan. Benarkah iman kita hari ini hanya melihat sahaja kelibat saudara seagama dimamah hidup dengan kekejaman dan keganasan oleh manusia yang tidak mengenal Tuhan?? Sungguh , kita hamba yang terlalu lemah yang tiada mampu memberi pertolongan. Sedarlah wahai insan, kita para mujahid pilihan Tuhan, bergeraklah untuk mengembalikan pendirian dan semangat yang telah lama hilang, bawalah Islam dengan penuh hikmah dan juga keberanian, agar kita sama-sama mendapat redha Tuhan, agar dapat merasai manisnya kenikmatan apabila di beri rahmat Tuhan. Doa senjata mukmin sejati, ilmu sebagai perancang kepada kemenangan Islam, ulama’ harus sentiasa didampingi agar meresap kedalam diri cinta kepada agama yang diredhai ini..moga sentiasa tabah diperjalanan..

Surah Al-Baqarah ayat 154.
"Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang gugur di jalan Allah, (bahwa mereka itu ) mati; bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup (1), tetapi kamu tidak menyadarinya."

(1) yaitu hidup dalam alam yang lain yang bukan alam kita ini, di mana mereka mendapat kenikmatan-kenikmatan di sisi Allah, dan Hanya Allah sajalah yang mengetahui bagaimana keadaan hidup itu.

No comments:

Post a Comment